fbpx

Wat we niet moeten vergeten

Bijna een jaar geleden werd er in het Noordhollands Dagblad teruggeblikt door diverse betrokkenen op het onderzoek van Stichting Presentie bij Zorgbalans. Zij vertelden wat het onderzoek hen gebracht heeft. 

 

Ada Aardewijns is een naaste van één van de gevolgde bewoners en vertelt aan het Noordhollands Dagblad dat mensen vaak bang zijn en iemand met (vergevorderde) dementie gaan ontlopen. Er heerst toch een taboe op en daar wil zij graag vanaf. “Iedereen krijgt ermee te maken bij het ouder worden. Je hebt geluk als het jou niet overkomt.” De aanbevelingen om altijd een persoon achter die nare dementie te blijven zien, onderschrijft ze van harte. “Die persoon in dat omhulsel blijft. Het is nog steeds een persoon die hunkert naar aandacht en liefde.”

 

Ook zorgmedewerker Cansu Yönet is aan het woord, zij vertelt dat contact met haar bewoners in heel kleine dingetjes kan zitten. “Je glimlach opzetten. Een hand op een schouder. Oogcontact. Aan hun reactie zie je wel of ze een moeilijke dag hebben, of een positieve.” En wat een bewoner zelf kan, laat zij hem of haar zelf nog doen. Als iemand het even niet meer weet, helpt zij diegene daarbij. “Ik richt me echt op wat iemand zelf kan.”

 

Tamara Pieterse, bestuurder van Zorgbalans, geeft een praktisch voorbeeld uit het onderzoek: “Een zoon neemt zijn moeder mee voor een uitje. Volgens hem geniet ze volop. Maar terug in de woonzorglocatie raakt ze als ze naar bed wordt gebracht overstuur en wordt ze boos. De verpleegkundige is mogelijk geneigd te denken: ’Het is te veel voor mevrouw’. Alleen bleek uit het onderzoek dat ze niet snapte waarom ze weer omgekleed moest worden en naar bed moest. Waarom kon ze niet uitrusten in haar rolstoel?”

 

Tot slot geeft onderzoeker Guus Timmerman van Stichting Presentie en tevens één van de schrijvers van het boek Dementie van binnenuit aan dat dubbelzinnigheid voortdurend opdook tijdens het onderzoek. Dementie is zowel lijden als levenslust. Lijden, want “mensen met vergevorderde dementie lijden onder de verliezen die ze moeten accepteren en onder het overgeleverd zijn aan de groep die jou corrigeert.” Maar dementie betekent ook levenslust. “Niemand uitgezonderd. Juist ook bij de mensen die grotendeels in bed lagen. Ook, en zelfs in deze uithoekjes van het leven, zien mensen kans om te genieten, humor en energie te ervaren, te ontvangen of zelf nog te creëren.”

 

Lees hier het artikel van het Noordhollands Dagblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

© 2022 Samenwerkingsverband Oog voor Dementie | Alle rechten voorbehouden