fbpx

Een initiatief van Zorgbalans en Stichting Presentie

Oog voor Dementie is een samenwerking van zorgorganisaties, naasten en ambassadeurs.

WIJ GELOVEN IN ECHT CONTACT, VERBINDING EN BLIJVEN KIJKEN

Dementie is zwaar, oneerlijk en pijnlijk. De ‘oude ik’ raakt op de achtergrond en maakt plaats voor een ander mens, die je soms opnieuw moet leren kennen. Iemand die vergeet, verliest en verandert. Maar dat maakt een mens met vergevorderde dementie geen lege huls: het blijft een mens.

 

De zorg voor mensen met vergevorderde dementie moet hierbij passen. Als zorgmedewerker moet je de ruimte hebben om de persoon die je helpt écht te leren kennen. Om ook zonder woorden te begrijpen wat iemand nodig heeft. Om te blijven kijken, keer op keer. Het vinden van de best passende zorg is een intensieve zoektocht, die veel aandacht, moeite en tijd vraagt. Kostbare tijd die er vaak niet is of lijkt te zijn.

 

Daarom pleiten wij voor een andere aanpak van dementiezorg. Wij zijn Oog voor Dementie: een samenwerking van zorgorganisaties, naasten en ambassadeurs op initiatief van Zorgbalans en Stichting Presentie. We geloven in echt contact, verbinding en blijven kijken.

 

Persoonlijke aandacht is essentieel om ieder mens met vergevorderde dementie zo goed mogelijk te helpen. Ook naasten hebben hier baat bij. Het werk wordt minder zwaar, geeft meer voldoening en zorgt op lange termijn voor minder uitval en een stabieler team rondom de mens met vergevorderde dementie.

Een mens met vergevorderde dementie verdient een waardevol, menswaardig bestaan. Dat is onze missie. We houden een warm pleidooi voor een aanpak waarin een mens met vergevorderde dementie écht wordt gezien.

 

Vergevorderde dementie. Van dichtbij zie je meer.

 

Een initiatief van Oog voor Dementie.

Hand van de verzorger houdt de hand van de oudere met dementie vast

Over Zorgbalans

Zorgbalans is een ouderenzorgorganisatie en een van de grootste werkgevers in de regio Kennemerland en Zuid-Holland Noord. De medewerkers ondersteunen mensen met een zorgbehoefte om zo lang mogelijk op een eigen wijze vorm en inhoud te geven aan hun leven. 

 

Met ruim 3.800 professionele medewerkers en 900 vrijwilligers biedt Zorgbalans tijdelijke en langdurige verzorging, verpleging, huishoudelijke ondersteuning, behandeling, revalidatie en begeleiding bij dementie. Dat doen zij bij mensen thuis, in de negen ontmoetingscentra, dertien woonzorglocaties en het in 2023 te openen specialistisch behandelcentrum voor mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag.

Lees meer

Over Stichting Presentie

Een samenleving waarin mensen voor elkaar zorgen en naar elkaar omzien. Dát is waar Stichting Presentie aan bij wil dragen. Daarom richt zij zich vooral op de mensen die het meest kwetsbaar zijn. En die zorg nodig hebben van anderen.

 

Stichting Presentie is een kennisinstituut voor relationeel zorg verlenen. Die kennis ontwikkelt ze steeds via praktijken. Ze ondersteunt professionals (en vrijwilligers) in zorg en welzijn, maar ook in het onderwijs, bij de woningbouw, cliëntenorganisaties of in gevangenissen. En ze leert steeds weer van en met hen wat goede zorg kan zijn. Ze werkt in alle lagen van een organisatie: van uitvoerenden tot bestuurders. De kennis is dus altijd ook praktijkkennis.

Lees meer

In het bieden van díe zorg moeten we investeren.

Met elkaar

© 2022 Samenwerkingsverband Oog voor Dementie | Alle rechten voorbehouden