fbpx

Praktijkroute: voor de keien in de zorg (8)

Het boek ‘Dementie van binnenuit’ geeft zeven antwoorden op de vraag hoe het is om iemand met vergevorderde dementie te zijn. Elk antwoord krijgt in het boek een vertaling in een praktijkroute met keien. Speciaal bedoeld voor al die ‘keien’ die dagelijks zorgen voor mensen met dementie: medewerkers in de zorg en naasten of mantelzorgers.

 

Leven met vergevorderde dementie betekent leven met meer én minder van jezelf

 

Marja, Anne, Jan, Elise, Laura en Christa gaven ons ook het laatste en zevende antwoord op de vraag: hoe is het om iemand met vergevorderde dementie te zijn? Zij zijn zes Nederlandse burgers, op hoge leeftijd, afkomstig uit het westen van het land. Wat hen bindt is, dat ze allen vergevorderde dementie hebben. Wij leerden hén kennen, déze specifieke personen. Lees maar:

 

Stel je voor …

 

Een van hen werkte altijd als leerkracht in het speciaal onderwijs. Een ander was haar leven lang vissersvrouw, de derde reisde de halve wereld af. De enige man in het gezelschap was een hardwerkende ondernemer met een eigen kapperszaak. En een van hen poetste haar leven lang het zilver in huizen van rijke mensen. We leerden hen kennen als gastvrij en voorkomend, humoristisch en gehecht aan hun zelfstandigheid. Als gemoedelijk en warm, of juist als kritisch en trots. Ze leefden hun leven, hadden lief, kregen kinderen, verhuisden en werkten, betaalden belasting en kregen – net als ieder ander – ook de nodige hobbels en tegenslagen voor hun kiezen.

 

Ons laatste antwoord lijkt heel simpel. Maar het is heel belangrijk: iemand zijn met vergevorderde dementie is – nog steeds – iemand zijn die je kunt leren kennen. Als persoon met een eigen karakter, voorkeuren en eigenaardigheden. En hoewel hun levens óók grote verliezen kenden, en ze misschien niet meer waren ‘wie ze ooit waren’, leerden we Anne, Laura, Jan, Elise, Christa en Marja kennen als interessante, eigen, grappige en zorgzame mensen.

 

Tip

 

Verzorgd moeten worden is altijd intiem. Dat kan schaamte oproepen. Daar oog voor blijven hebben, kan helpen in hoe je het doet.

 

Uit: Judith Leest, Guus Timmerman, Marije van der Linde, Yvon van Noort en Marjanneke Ouwerkerk, Dementie van binnenuit: Een zoektocht naar hoe het is om iemand met vergevorderde dementie te zijn, Amsterdam/Leuven: LannooCampus, p. 112-114.

 

Meer tips vind je in het boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

© 2022 Samenwerkingsverband Oog voor Dementie | Alle rechten voorbehouden