fbpx

Over de film The Father

De film The Father (2020), met Anthony Hopkins in de titelrol, is ook in Nederland met veel waardering ontvangen. Jim VandenBosch deelt die waardering maar plaatst ook een kritische kanttekening. VandenBosch werkt voor de Amerikaanse non-profit organisatie Terra Nova Films die zich toelegt op de productie, distributie en presentatie van films, video’s en educatief materiaal over ouder worden. Hij maakte zelf een paar dagen het leven in een woonzorgcentrum voor mensen met dementie mee.

 

VandenBosch’ bespreking is te vinden in Gerontologist, 2021, Vol. 61, No. 7, 1172–1173, zie https://doi.org/10.1093/geront/gnab099. Hij stelt daarin de vraag: had dit verhaal anders kunnen worden verteld? Wat als de film een manier had geïntroduceerd waarop de gruwelijke en onverbiddelijke angst van zowel Anthony als zijn dochter Anne op een of andere manier had kunnen worden verlicht? En hij noemt een aantal films die een veel evenwichtiger beeld laten zien van leven met de gevolgen van dementie en niet alleen het tragische ervan:

 

  • What They Had (Chomko, 2018) vertelt een dramatisch verhaal over hoe een familie in het reine komt met de dementie van partner en moeder, maar weeft gezonde humor en acceptatie door het hele verhaal heen.
  • Still Mine (McGowan, 2013) presenteert een verhaal over hoe een stel omgaat met de dementie van de vrouw waarbij ze een proces doormaken van acceptatie en aanpassing.
  • Head Full of Honey (Schweiger, 2018) verkent de speelse benadering van een jonge kleindochter die leert hoe ze op een ondersteunende manier met haar grootvader om kan gaan terwijl hij de gevolgen van dementie ondergaat.
  • Living with Alzheimer’s and Dementia (Makely, 2016) is een documentaire van Public Broadcasting Service die onderzoekt hoe, met de juiste ondersteuning, iemand met dementie een zinvol en tevreden leven kan blijven leiden.

Je kijkt The Father nu bij Pathé Thuis.

Foto: Sean Gleason

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

© 2022 Samenwerkingsverband Oog voor Dementie | Alle rechten voorbehouden