fbpx

Frank van der Lende vertelt aan Marie Claire: “Ik voelde me erg alleen toen mijn vader die diagnose kreeg”

Het is inmiddels anderhalf jaar geleden dat de vader van Frank van der Lende overleed aan de gevolgen van alzheimer. Erover praten lukte de radio-dj lange tijd niet, maar als ambassadeur van Oog voor Dementie is het inmiddels zijn missie om meer bekendheid voor deze ziekte te krijgen.

 

“We hadden heel andere wegen kunnen bewandelen als we er meer over wisten”, stelt Frank. “Van een casemanager had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord. Die weet van het reilen en zeilen in de zorgwereld en kan daarmee helpen.”

 

Frank, zijn moeder en broer hebben ook veel gehad aan mantelzorghulp. “Ik voelde me niet altijd mantelzorger, maar ik was het wel. Het was best zwaar voor mijn moeder, mijn broer en voor mij. We moesten veel voor mijn vader doen en daar gingen we allemaal op onze eigen manier mee om. Hierdoor ontstonden veel frustraties en irritaties naar elkaar toe. Mantelhulpzorg heeft ons toen heel erg geholpen, dat iemand ons een beetje bij de hand nam. Dat was voor mij echt een openbaring, dat je als mantelzorger ook hulp kunt krijgen.”

 

“De grootste misvatting over mensen met dementie is dat ze niets meer begrijpen en niets meer meekrijgen, maar zij ervaren dingen gewoon op een heel ander niveau.”

 

“We moeten proberen naar de mens achter de dementie te blijven kijken. Heeft iemand bijvoorbeeld altijd buiten gewerkt? Ga dan met die persoon naar buiten, in plaats van binnen aan tafel knutselwerkjes maken. Het is misschien een lullig voorbeeld, maar het is zo belangrijk. Een klein beetje uitwijken om de kwaliteit van leven voor die persoon wat aantrekkelijker te maken. Wij moeten ons aanpassen aan de mensen die ziek zijn, niet andersom. Dat is de belangrijkste les die ik geleerd heb. Het is even schakelen, maar door de kleine dingen aan te passen, kun je veel betekenen voor iemand met dementie.”

 

Lees hier het hele interview met Marie Claire.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

© 2022 Samenwerkingsverband Oog voor Dementie | Alle rechten voorbehouden