fbpx

“Wij moeten ons aanpassen aan de mens met dementie”

Laat verwachtingen varen. Probeer te ontdekken waarom iemand doet zoals hij of zij doet. En omarm het kleine. Radiopresentator Frank van der Lende en bestuurder van Zorgbalans, Tamara Pieterse pleiten in het Haarlems Dagblad voor een andere kijk op vergevorderde dementie met de campagne Oog voor Dementie.

 

Van der Lende wist niet welke weg hij moest bewandelen. Waar hij zijn informatie kon halen en hoe om te gaan met zijn vader toen deze op 61-jarige leeftijd de diagnose alzheimer, een vorm van dementie, kreeg. Daarom wil hij een lans breken voor mensen met dementie, vooral bij jongeren. “Ik wil helpen om het verloop van deze kloteziekte iets aangenamer te maken voor de mens zelf, maar ook voor zijn omgeving.”

 

“De ziekte verloopt bij iedereen weer anders en dat maakt het ook zo lastig. Vraag wat iemand wil en als dat niet meer kan moet je leren observeren en kijken.” En dat kijken is volgens Pieterse heel belangrijk. “Het vraagt tijd, aandacht en interesse van naasten en zorgprofessionals om zich te verdiepen in iemands leven. Mensen met vergevorderde dementie zijn geen lege hulzen. Het blijven mensen met verlangens, met behoeftes naar verbinding en troost.” En ja, ze weet dat er een tekort is aan zorgprofessionals, maar toch is ze er van overtuigd dat het kan. Ze pleit voor een andere kijk op zorg en een andere inrichting van de zorg.

 

“We staan voor een grote opgave. In een samenleving waar straks steeds meer mensen dementie krijgen, is het belangrijk om ons bewust te zijn van de behoefte van die ander. Deels kan de technologie de zorgmedewerkers helpen bij het werk. Maar wij, de naasten, de mantelzorgers, de zorgprofessionals, de beleidsmakers moeten onszelf telkens de vraag stellen: hoe kan ik zo goed mogelijk met hem of haar meebewegen en aansluiten bij zijn of haar behoeftes.”

 

Van der Lende knikt instemmend. “Wij moeten ons aanpassen aan de mens met dementie. Zij niet aan ons. Het negen tot vijf principe gaat niet op als je voor iemand zorgt.” Pieterse sluit daarmee aan met een voorbeeld over iemand die ’s nachts op pad ging. “Waarom deed hij dat? Bleek de man een baan te hebben waar nachtdiensten werden gedraaid. Als je begrijpt waarom iemand doet wat hij doet, kun je daar beter op inspelen.”

 

Lees hier het volledige interview van het Haarlems Dagblad.

 

Foto: United Photos/Paul Vreeker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

© 2022 Samenwerkingsverband Oog voor Dementie | Alle rechten voorbehouden