Veelgestelde vragen
Wat is ‘Oog voor Dementie’?
We hopen dat steeds meer partijen en zorgmedewerkers achter het pleidooi staan.
Wat willen wij bereiken met deze campagne?
We willen alle zorgmedewerkers, naasten, mantelzorgers en beleidsmakers informeren en inspireren. We willen hen ervan bewust maken dat iemand met vergevorderde dementie ertoe doet. En dat de behoefte aan verbinding, relaties en nabijheid blijft.
Daarnaast verdient werken in de zorg een ander perspectief, een ander beeld in de buitenwereld en meer trots bij de mensen die er werken. Wij zouden graag de menselijke maat bevorderen in de zorg, deze wordt nu veelal gedomineerd door kosten en oplossingen. Werken met en voor mensen met vergevorderde dementie is ‘werken op de grens van het menselijk kunnen’. Hoe uitdagend, boeiend en bevredigend wil je het hebben!
Waarom kiezen wij ervoor om juist nu gezamenlijk ‘Oog voor Dementie’ te lanceren?
Naar aanleiding van het onderzoek van Stichting Presentie bij Zorgbalans naar hoe het is om iemand met vergevorderde dementie te zijn en de verschijning van het boek Dementie van binnenuit waarin het onderzoek staat beschreven, vonden wij het tijd om de uitkomsten met alle zorgmedewerkers, naasten, mantelzorgers en beleidsmakers te delen.
Met de (komende) vergrijzing in Nederland en de stijging van het aantal mensen met dementie is het nu tijd om de beeldvorming te veranderen. We willen laten zien dat ook mensen met vergevorderde dementie ertoe doen. Wij allen moeten hen ten volle als mens blijven zien.
De overheid heeft een Nationale Dementiestrategie 2021-2030, waar we vanuit ons onderzoek goed aan kunnen bijdragen. Ook is de ouderenzorg momenteel volop in ontwikkeling en hebben we in Nederland sinds 2022 een minister Langdurige Zorg, Conny Helder. Zij zegt o.a.: ‘Zo lang mogelijk gezond en zelfstandig zijn, ook als je ouder bent of een beperking hebt. Dat vraagt om zorg met oog voor de verschillen tussen mensen.’ (Bron: Rijksoverheid.nl).
Welk belang hebben Zorgbalans en Stichting Presentie bij het veranderen van de beeldvorming?
Zorgbalans: ‘Wij willen in de eerste plaats dat de zorg voor onze eigen cliënten goed bij hen aansluit en blijft aansluiten. Elke dag en ieder moment opnieuw. Maar niet alleen voor onze eigen cliënten, ook voor alle andere mensen die zorg nodig hebben. Samen willen wij de zorg beter maken.’
Stichting Presentie: ‘Wij willen bijdragen aan een herbergzame samenleving, ook voor mensen met vergevorderde dementie. Dat vraagt in ieder geval van zorgverleners dat ze blijven zoeken naar wat hier, vandaag, bij deze bewoner, door mij samen met mijn collega’s het goede is om te doen.’