Door de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal mensen met dementie naar verwachting sterk toe. In 2020 woonden er 249.000 40-plussers met dementie* in Nederland. In 2050 wordt een stijging verwacht naar 461.000 mensen. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2020. Door deze toename neemt de druk op de zorg toe. Dit geldt voor bijvoorbeeld de verpleeghuiszorg en de wijkverpleging. Vektis brengt met prognoses de toename van het aantal mensen met dementie in beeld. Hiervoor wordt de situatie van 2020 geëxtrapoleerd naar de toekomst op basis van veranderingen in samenstelling en leeftijdsopbouw van de bevolking. Hierbij gaat Vektis uit van gelijkblijvend beleid.
Regionale verschillen: in Utrecht neemt het aantal mensen met dementie het sterkst toe
Op regionaal niveau zijn duidelijke verschillen zichtbaar. In de regio Utrecht/Utrecht stad (regio Utrecht wordt gesplitst in 5 sub-regio’s) wordt de sterkste stijging verwacht. In 2050 zal het aantal mensen met dementie 3 keer meer zijn dan in 2020. Het stijgt van 3.250 naar 9.730 mensen.
In de regio Drenthe neemt het aantal mensen met dementie het minst toe. Daar stijgt het aantal van 8.230 in 2020 naar 12.170 in 2050: 1,5 keer zo veel.
Bij verder inzoomen op gemeenteniveau zijn er ook verschillen:
- In Almere is de stijging het sterkst. Er wordt een ruime verdriedubbeling verwacht waardoor het aantal mensen stijgt van 1.660 naar 5.500.
- In de gemeenten Vaals en Laren daarentegen wordt een kleine daling verwacht.
Lees hier meer over het onderzoek van Vektis.
*Vektis heeft op basis van een aantal criteria de dementiepopulatie berekend. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. De methode van de berekening van de mensen met dementie is beschikbaar bij Vektis. Voor meer informatie over o.a. de zorgkosten van dementie, spoedzorg en wachttijden is de factsheet dementie beschikbaar op vektis.nl.
Ook ik ben een Alzheimer patiënt geworden op 57 jarige leeftijd. Wat staat me te wachten…mijn kinderen zijn 14 en 19 jaar…ik had graag oma willen worden. Het is begonnen met burnout, kon de veranderingen op het werk niet meer bijbenen, de overgang kwam er ook nog bij en toen wist ik het helemaal niet meer. Lange tijd moest ik blijven solliciteren, dat holde me helemaal uit. Al met al heeft ruim 4 á 5 jaar geduurd voor ik wist wat er gaande was. Gelukkig trof ik bij het UWV iemand die begrip had voor mijn situatie. Dat was mijn redding. Ik heb nog schoolgaande kinderen, had m’n inkomsten hard nodig. En uiteindelijk blijk ik eerst diagnose dementie te hebben om later tot slot toch Alzheimer te hebben..
Hoe reageert de politiek en de gezondheidszorg hierop ? Onderzoek naar oorzaken, behandeling, benadering krijgt gelukkig meer aandacht.
Maar verpleegtehuizen worden gesloten ! Mensen moeten zo lang mogelijk thuis wonen – je moet al bijna dood zijn om in aanmerking te komen voor een opname. Mantelzorgers worden zwaar overbelast.
Heel veel zorg en begeleiding komt neer op vrijwilligers. Vrijwilligers die er straks niet meer zijn. Het is een ‘uitstervend beroep’.
Veel jonge mensen kiezen niet meer voor de zorg.